Methoden - Mindfulness

Mindfulness based cognitive therapy (MBCT) is, bij mensen die minimaal drie depressies hebben gehad, een bewezen effectieve behandelmethode om terugval in depressie te voorkomen. De behandeling wordt doorgaans in groepen aangeboden, maar kan eventueel ook individueel worden gegeven.

Mindfulness betekent opmerkzaam zijn, iets wat er in ons jachtige leven vaak bij inschiet. Veelal verrichten we onze dagelijkse bezigheden op de automatische piloot, zonder ons bewust te zijn van het moment. We leven veel in ons hoofd, plannend, analyserend, denkend en soms piekerend. Mensen die in het verleden depressies hebben gehad kunnen snel weer in negatieve gedachtenspiralen terecht komen, waardoor ze opnieuw depressief kunnen worden.

Bij Mindfulness als behandelvorm staat het trainen van opmerkzaamheid centraal. Hierbij gaat het dus om het volledig ervaren van het hier en nu, met inzet van alle zintuigen. Dit gebeurt in een 8-weeks trainingsprogramma, waarbij hoofzakelijk gebruik wordt gemaakt van meditatie- en yogatechnieken. Mindfulness aanleren gaat niet vanzelf. Het vergt discipline en doorzettingsvermogen en zeker in het begin ook de nodige tijd. Het is van belang dat u gedurende de trainingsperiode de gelegenheid heeft om 1 uur per dag vrij te maken om thuis te oefenen met behulp van CD’s.

Hoewel de training zelf, voor mensen die in behandeling zijn bij Praktijk Ceder – mits u door de huisarts bent verwezen en de indicatie door mij is bevestigd – door de zorgverzekeraar wordt vergoed, dient u zelf de kosten voor CD’s en werkmap voor uw rekening te nemen (€ 45,-).