Methoden - Creatief schrijven

GT_logo_kleurAutobiografisch schrijven is een methode die bewezen effectief is bij tal van psychiatrische stoornissen, onder andere depressies. Mocht u iemand zijn die zichzelf beter uitdrukt op papier dan in gesprek met een ander, of die van schrijven houdt, dan is creatief schrijven voor u mogelijk een goede behandeloptie. Het is echter nog geen behandelvorm die door de zorgverzekeraar wordt vergoed.

Indien u zich deze methode eigen wil maken, dan kan dit – voor eigen rekening en los van behandeling – door deel te nemen aan de cursus Luisteren naar je pen©. Er wordt gewerkt met korte schrijfopdrachten, die ertoe zullen leiden dat de woorden vanzelf komen.

Al schrijvend kunt u bepaalde thema’s die in uw leven spelen op het spoor komen en deze verder uitdiepen. Niet het uiteindelijke product (de geschreven tekst), maar het creatieve proces staat centraal, met aandacht voor persoonlijke groei en zingeving. Het is dus niet nodig om schrijfervaring te hebben; spelling en grammatica zijn voor dit proces niet belangrijk.

Ik bied schrijfvormen aan volgens de methode van Christine de Vries (Shodo). Zie cursussen voor meer informatie.